LED Growspots - Växt och tillskottsbelysning

Mer
14 maj 2011 04:12 - 14 maj 2011 04:16 #2018 av Anders Svärd
Okej. Tog mig chile ordentligt över huvudet. 58 plantor som nu blivit 54 pga trips, samt då bekämpning är i samband med omplanteringar ett rätt omfattande projekt om man råkar vara den som saknar generellt med energi.

Det växer så det knakar och fick lov att köpa in 3 stycken till 2x36 watt lysrörsarmaturer för att blidka den ljusälskande djungeln som växte fram på allvar för 1-2 månader sedan. Det fanns inte en chans att LED lamporna klarade av att täcka alla, så fick efter 2 månader dela på antalet så några fick komma till lysrören medan andra hälften fick RÖD-BLÅ och BLÅ LED ljus.

Inledande kan direkt konstateras att de plantor som drev upp under enbart 440 blått ljus var hälften så kraftiga som de under den 4-11 440-660 LED lampan.
Plantorna under RÖD-BLÅ lampan kunde man se direkt att de var kraftigare och komptaktare. Stammen kraftigare exempelvis.

Noterade att plantorna som stod under den blå lampan och närmast mot den röd-blå böjde sig mot den röd-blå lampan. Det är en indikation på att den röd-blå lampan har något ljus som plantorna vill ha.

Över hela drivperioden kan konstateras att den RÖD-BLÅ lampan utan tvekan får chile att växa bäst.
Jämför man mellan RÖD-BLÅ och Lysrören med 2 stycken 36 watts vanliga Osram dagsvita +20% 840 så växer chile ordentligt mer under lysrören. Kan bero på att de alstrar värme mycket mer också och då tenderar att kunna dra iväg lite mer, men så är det ljus av hel radda olika frekvenser och mer kräm även.

Det går verkligen att driva upp chile under RÖD-BLÅ 15 Watts LED, men det är lite bökigt med ljuset eftersom chile växer ju på bredden rätt mycket och ljusets spridning från lampan är rätt centrerat om man jämför med lysrörs täckning. Förmodligen är då en av de större LED lamporna som UFO att föredra som täcker 10 m2 eller LED lysrör om man har mer än 4-5 plantor. Jag hade 10 under en och det vart trångt och lampan hamnade en bra bit ovanför så att ljuset skulle sprida sig till de längst ut.

Den enbart blå LED:en verkar däremot tomatplantor gilla som jag tror jag nämnde tidigare, men även där misstänker jag att tomat även gillar den RÖD-BLÅ mer än enbart BLÅ. Får testa den teorin senare. B)

Tagit lite bilder vartefter. Blir inga proffsbilder direkt med en smartlur men tror de duger. Ska lägga upp dem senare. Har lite chileplantor som måste omplanteras ur sina 1L (de har fått vänta bra länge, men väl genomrotade) och några 2.9L krukor... (svettigt)

Zon3
Last edit: 14 maj 2011 04:16 by Anders Svärd.
Sidan laddades på: 0.467 sekunder

Anmälan nyhetsbrev

scflogo